Ga terug

Sturen op afstand en contact

Sturen op afstand en contact

Sturen op afstand en contact

Om verbinding te houden met deelnemers nadat de cursus  was gestopt en uitgesteld in maart 2020, hield ik contact met cursisten via zoom of teams.

Veel vragen tijdens die bijeenkomsten en nu ook bij elke cursus gaan over ‘sturen op afstand’.

De volgende  vragen komen vaak aan de orde:

– Ken je je eigen leiderschapsstijl?
– Heb je vertrouwen en biedt je vertrouwen aan je medewerkers?
– Heb je contact met jezelf en met je medewerkers?

Ik dacht regelmatig: “ze”, de deelnemers, moesten eens weten. Ik maak hetzelfde mee als zij.  Zat ik weer aan te kijken tegen een kuif van één van de deelnemers die zijn PC niet wist in te stellen. Zaten we eerst een kwartier te wachten tot de hele groep aanwezig en zichtbaar was. Vaak werd mij de vraag gesteld: hoe ga ik om met een medewerker die me in de Zoom bijeenkomst afvalt? Of als iemand “duikt” en gewoon zijn beeld uitzet? Die vraag herkende ik wel. Tja, wat moet je doen? Je kunt niet even een onderonsje hebben zoals je vroeger in je bedrijf had na een vergadering waar iets niet lekker liep met een medewerker. Over sturen op afstand wordt in deze tijd veel geschreven. Dit is hoe ik de afgelopen maanden zelf heb ervaren.

Ik moest wennen aan het niet life zien van cursisten. Maar ik ontdekte dat je veel meer kan doen via internet dan ik verwachtte. Voorwaarde is dat je inzicht hebt in je eigen gedachten en handelen. Anders ga je projecteren. Alle principes die je krijgt bij een cursus coachend leiderschap gelden nu ook en niet in mindere mate. Ken je nog de interventie niveau ’s? Wat gebeurt er in het nu tussen jou en mij? Wat voor gesprek hebben we wij nu? Zijn er onuitgesproken gevoelens? Zie je non-verbale signalen dat iemand afhaakt? Alles kun je benoemen. Als je de boodschap maar bij jezelf houdt in plaats van de ander fout maken en een verwijt maken. Tot zover puttend vanuit eigen ervaringen. Over de hierboven genoemde vragen kom ik terug. Tot snel!

– Na 30 jaar ervaring als coach zie ik dat iedereen te veel zijn best doet. Zijn/haar valkuilen te veel inzet waardoor je het tegenovergestelde bereikt als leider.
– Daarom komt het webinar De Luie Leider binnenkort weer terug: 12 februari.
– In dit webinar krijg je de 3 stappen naar lui leiderschap aangeboden en kun je dat principe toepassen op je eigen situatie.

“Ik heb een individueel coachingsgesprek gehad met Dodo wat zeer waardevol was voor mij. Heb gemerkt dat Dodo heel goed kan luisteren en goed kan doorvragen. De rust die Dodo uitstraalt en de feedback die ze geeft zijn pakkend.”

Henk