Ga terug

Strategisch Leiderschap in Urgente Tijden

Strategisch Leiderschap in Urgente Tijden

‘The times … they are a-changing’

The times they are a-changing, de titel van een song van zanger Bob Dylan. Een eeuwige waarschuwing om de continue verandering van de wereld te blijven zien. Momenteel zeer actueel. Wereldwijd gebeuren er schokkende dingen. De betekenis van religie is in sommige delen van de wereld tanende en velen zijn op zoek naar (nieuwe) zingeving. Meer bezit vervult niet langer het bestaan, zichtbaarheid is belangrijker dan ooit. Veel bedrijven schrappen hele managementlagen en jij als strategisch leider moet transparanter zijn, meer leren loslaten en anders communiceren. Samen is het toverwoord: je medewerkers moeten het samen doen, jij biedt de bedding. De tijd van topdown is voorbij, oude paradigma’s en leiderschapsmodellen werken niet meer. Wil jij meebewegen, dan moet je jezelf verder ontdekken als dienend leider in al je wendbaarheid en wijsheid.

Verandering als constante factor

Begin dit jaar verscheen er een interview met Prof. Jan Rotmans, hoogleraar transitiekunde en internationale autoriteit op het gebied van transities en duurzaamheid. Hij beschouwt zichzelf als friskijker en dwarsdenker, en beschrijft een aantal trends die de huidige ontwikkelingen in bedrijven goed samenvat. Graag deel ik een aantal quotes uit dit interview.

(..) “Ik opper dat die oude orde nog steeds de gevestigde macht is, omdat mensen in het algemeen vrij slecht zijn in verandering, laat staan bij zo’n totale kanteling als waar we nu voor staan: we weten wat we hebben, niet wat we krijgen.”

(..)  “Ik had er onlangs een boeiende discussie over met een neuropsycholoog die zei: ‘ons menselijk brein is van oudsher, vanuit de evolutionaire ontwikkeling, gericht op stabiliteit en continuïteit’. Maar als je zo’n ontwrichtende periode hebt als nu, dan moeten we bijna contra-intuïtief gaan denken en bij handelen en wordt transformatieve verandering de constante.”

(..) “De huidige gevestigde orde is gericht op de oude systeemwaarden. De waarden van de nieuwe orde zorgen voor een verschuiving van die systeemwaarden naar menswaarden:  van controle naar ruimte, van doelmatigheid naar aandacht en tijd, van wantrouwen naar vertrouwen, van regelzucht naar keuzevrijheid, van kosten en baten naar kwaliteit.”

Dat we slaaf van die oude waarden zijn geworden, is volgens hem eigenlijk wel logisch: “Dat is de eeuwige dualiteit tussen mensen en systemen. (..) Maar wij zijn het systeem, we hebben het zelf bedacht en opgezet. Wij hebben dus ook het vermogen om dat weer terug te pakken. Dat is de hoop die ik mensen wil meegeven”.

Hoe hiermee omgaan?

1 Probeer niet de hele wereld te helpen. Ruim eerst je eigen troep op en ontdek je hogere bedoeling en bestemming. Of, als je die al hebt ontdekt, stel jezelf de vraag: klopt dit nog?
2 Beweeg mee met de levensfase waarin je zit en maak ruimte om bewust te luisteren naar je innerlijke stem, jouw kompas.
3 Blijf niet stilstaan. Vraag feedback aan je vrienden én vijanden over je volgende stap.
4 Kies een focus. Je zit niet levenslang vast aan die keuze. Maar het geeft rust voor nu.

Verandering begint met stilstaan

Heb jij behoefte om een nieuwe focus te kiezen voor jouw leiderschap en levenskeuzen? Ik organiseer geregeld voor ervaren leiders de driedaagse De Reis van de Leider. Als ervaren leider heb je al verschillende levensfases meegemaakt en voor hete vuren gestaan, maar de huidige tijd vraagt een nieuwe combinatie van kwaliteiten. Hoe kan je nu als leider succesvol zijn? Klik hier om verder te lezen over dit programma.

Heb je vragen? Neem gerust contact op: 06 – 20 60 36 27 of dodo@essentiecoach.nl.

“Ik heb een individueel coachingsgesprek gehad met Dodo wat zeer waardevol was voor mij. Heb gemerkt dat Dodo heel goed kan luisteren en goed kan doorvragen. De rust die Dodo uitstraalt en de feedback die ze geeft zijn pakkend.”

Henk