Ga terug

Een Bezield Leven

Een Bezield Leven

Wanneer leef jij met overgave?

Als ik nu niets verander, leef ik dan het leven waar ik naar verlang? Er zijn momenten in je leven dat je de balans opmaakt en jezelf deze vraag stelt. Leef je vanuit je eigen missie, met innerlijke rust en vervulling, vanuit bezieling? ‘Voor iedereen geldt dat je een paar keer in je leven voor de keuze staat om je talent verder uit te nutten, jezelf opnieuw uit te vinden,’ zegt Frank van Dooren, docent bij De Baak en bezielend leider bij veranderende organisaties, en tevens collega van mij. ‘Maar hoe ouder je wordt, hoe kleiner de marges om je talenten te verdiepen.’

‘Is dit alles?’

Bezieling is een belangrijk thema, vindt Frank. ‘Als je jezelf opnieuw wilt uitvinden, dan gaat dat in de kern over zelfacceptatie. Niet over het aanleren van nog een kunstje, maar over meer jezelf worden. Dat is ook het enige wat je hebt: wie jij bent, is alles wat er is. Als je dertig bent, ziet de vraag ‘wie ben ik en wat wil ik’ er anders uit dan wanneer je veertig of vijftig bent. Bovendien krijg je momenten in je leven dat je vastloopt, dat je last krijgt van werkdruk, dat de lol weg is of de fut eruit raakt. Dat je je afvraagt: hoor ik hier nog wel thuis? Deze vragen gaan ook over levensfasen.’

Ontdekkingsreis

Bezieling is ook een belangrijk thema in mijn leven. Dat is echter niet altijd zo geweest. Ik ben mijn werkende leven gestart als lerares. Na een aantal jaar kwam ik erachter dat dit niet aansloot bij mijn talenten. Na een doctoraal in bestuurskunde heb ik tien jaar als adviseur informatie en organisatie gewerkt op verschillende ministeries, een zeer rationele rol. Ik heb mijn eigen uniciteit en bezieling pas ontdekt in een transformatieve opleiding. Sinds 2003 ben ik professioneel bezig met bezieling voor ervaren leiders. Dit was mijn weg.

Jouw passie

De weg naar een bezield leven is voor iedereen anders. Welke situatie is in overeenstemming met jouw verlangens, wanneer leef jij met overgave, wanneer ben jij tevreden over wie je bent? Misschien helpt een contextverandering jou bij deze ontdekkingsreis. Door bij een ander type organisatie of in een andere positie te werken leer je veel over jezelf. Soms liggen antwoorden op levensvragen dieper en is het niet eenvoudig om die in je drukke bestaan te vinden. Dan heb je de juiste ondersteuning en omgeving nodig om rustig onderzoek te doen. Bijvoorbeeld op een (wandel)vakantie, in een coachingstraject of in een georganiseerde retraite.

“Ik heb een individueel coachingsgesprek gehad met Dodo wat zeer waardevol was voor mij. Heb gemerkt dat Dodo heel goed kan luisteren en goed kan doorvragen. De rust die Dodo uitstraalt en de feedback die ze geeft zijn pakkend.”

Henk