Ga terug

De kracht van integriteit

De kracht van integriteit

Heb je onlangs iets beloofd en vervolgens niet gedaan?
Heb je iets gezegd waarbij je niet echt de intentie had om je belofte na te komen?

Onlangs kwam ik er achter dat ik een gebrek aan integriteit heb. En het is erg lastig voor mij om dat te accepteren omdat ik me schuldig voel en me schaam als ik iets niet doe wat ik beloofd heb. Terwijl de kracht van integriteit de basis van mijn leven is. Het geeft mij vrijheid en het verbindt me met waar ik echt op uit ben, mijn missie en waarden.

Integriteit heeft veel betekenissen en één ervan wil ik met jullie delen in relatie tot Bezielend Leiderschap. Integriteit wordt vaak gekoppeld aan goed en fout gedrag. Integer zijn is goed en niet integer zijn is fout. De betekenis van integriteit die mij kracht en vrijheid geeft is: mijn woord eren als mezelf.
Als we integer zijn dan eren we onze beloftes aan onszelf en aan anderen.
Als ik mijn woord eer als mijzelf dan doe ik wat ik heb gezegd en beloofd heb en ik doe het op tijd. Daarmee leef ik mijn waarden vanuit de overtuiging dat integriteit vrijheid voor ons allen geeft.

Als er geen integriteit is dan falen we om trouw te blijven aan wie we gezegd hebben wie we zouden zijn en wat we zouden doen. Integriteit is dus noch goed noch slecht. Het is alleen een evaluatie van wat is. Of je wel of niet hebt waargemaakt waar je je aan gecommitteerd/verbonden hebt.

Ik kwam er achter dat ik de laatste maanden geen integriteit in het nakomen van afspraken heb. In het op tijd komen bij afspraken. En dat werkte niet. Niet voor de anderen die op mij moesten wachten, niet voor mij want het gaf mij stress en een schuldgevoel en niet voor het resultaat waar we samen aan werkten. Dus werd het tijd om de integriteit in het domein van op tijd komen te herstellen.

4 stappen om de integriteit te herstellen:

1. Sta stil bij wat jouw aandeel is bij het verliezen van integriteit;
2.Ruim het op door te communiceren en te zeggen wat je niet gedaan hebt;
3.Doe een nieuwe belofte of beëindig de oude afspraak;
4.Wees je woord, kom je afspraak na en communiceer als er iets tussen komt.

In de BZL werken we met jouw missie en waarden. Je maakt weer contact met waar je op uit bent en hoe je de toekomst die je voor je ziet gaat vervullen. Deel daarvan is het aanbrengen van integriteit daar waar je je woord vanuit je missie en waarden niet bent. Dat kan confronterend zijn. En, het zal zeker heel bevrijdend zijn. We bieden je in het programma inzicht en structuren om je te steunen je beloftes waar te maken en uit te voeren. Je woord te eren als jezelf. Want je hebt een uniek licht in je. Verbind je met jouw unieke licht en maak vandaag nog een betekenisvol verschil.

“Ik heb een individueel coachingsgesprek gehad met Dodo wat zeer waardevol was voor mij. Heb gemerkt dat Dodo heel goed kan luisteren en goed kan doorvragen. De rust die Dodo uitstraalt en de feedback die ze geeft zijn pakkend.”

Henk