Ga terug

10 tips voor innerlijke rust in je werkleven

10 tips voor innerlijke rust in je werkleven

1 Mediteer 20 minuten per dag
Richten op de adem kalmeert en brengt ons in contact met ons lichaam, gevoel, geest en op den duur het onbewuste. Een goed voorbeeld van ademhalingsmeditatie is de techniek van de Ice Man: door diepe ademhaling blijkt hij zijn immuunsysteem en andere kwaliteiten te ontwikkelen. Door 20 minuten meditatie maak je in gedachtenloosheid contact met je ware zelf diep in je. Dat is de juiste frequentie om je dromen te realiseren. Door je te concentreren op wat nog niet op orde is, geef je aandacht aan het negatieve en dan trek je dat aan. Wil je een dagelijkse inspirerende tekst op dit meditatiegebied: abonneer je gratis op Abraham Hicks (youtube).

2 Leef de beste versie van je zelf
Waarom zou je de beste versie van jezelf willen leven? Het leven op onze aarde op dit moment vraagt steeds meer van je. Je wilt ontdekken wie je werkelijk bent en vanuit je essentie, je kern, de keuzes maken die je inspireren. In het boek van Neal Donald Walsch: “Een ongewoon gesprek met God” komen veel wijsheden samen over het onderwerp waarom en hoe je de beste versie van jezelf kunt leven.

3 Wat is je unieke kracht
Via je schaduwzijden leer je je lichtzijden, je kwaliteiten kennen. Heb jij de regie over die delen van jou die het overnemen als er stress komt of als je druk voelt? Lees Assagioli :”Psychosynthese”. Wordt bewust van je zelf: waar ben je goed in. Wat geeft energie. Ga naar je lichaam luisteren. Dat geeft al lang signalen. Alle wijsheid over wat je hebt te transformeren zit in de cellen van je lichaam opgeslagen. Het lichaam is een van de poorten naar de ziel. Alles is er al.

4 Bestudeer je gedachten
Bestudeer je zelf zonder oordelen. Als je spanning ervaart: bestudeer je gedachte: geeft deze gedachte tevredenheid of niet. Zo niet: verzin een andere gedachte en ga iets doen waardoor je je weer goed voelt. De achtergrond is: de law of atraction, zie Youtube. Waar je je gedachten aan spendeert: daar trek je meer van aan. Alles wat je aandacht geeft groeit. Hier zijn tal van boeken over geschreven. Besteed vooral GEEN aandacht aan negativiteit in je omgeving. Dat kost je energie en die kun je beter gebruiken voor je zoektocht naar wat je wilt. Pas dus op met community’s of fora waar vooral veel geklaagd wordt.

5 Noteer zaken die je energie opleveren in een schrift
Noteer elke dag wat je energie geeft en wat niet. Schrijven is een manier van reflecteren op je zelf. Uit onderzoek blijkt dat schrijven helpt om onverwerkte dingen los te laten. Schrijven kan ook tot nieuwe inzichten leiden en je leerproces versnellen. Wat levert jou energie op? Mijn ontdekking is dat ik opknap van coaching. Met de methode die ik gebruik raak ik verschillende bewustzijnslagen aan. Fysiek, emotioneel, mentaal, wilsgebied, spiritueel. Een ander voorbeeld: ik word kalm van water en op een bootje zitten. Daar aard ik van als ik te veel in mijn hoofd zit. Van welke activiteit knap jij op? Schrijf het dagelijks op.

6 Ontdek wat je drijft, bezielt
‘Stop and be still’; neem waar en ontdek wat je vermijdt. Ontdek je passie. In een cursus doen we hier 3 dagen over. Durf te vertragen om te ontdekken wat jij als focus wilt, zodat je bewust gaat leven. Het is van groot belang dat je weet wat je hebt te leren. “Onder je wond zit je missie”, zegt mijn docent Lenne Gieles die het boek schreef: ‘Thuis’.

7 Doe een ademhalingsoefening als je geraakt wordt of als het spannend wordt
Ken jij je ondermijnende overtuigingen? Zoals: “wat zullen ze wel niet van me denken?” Of “ik kan het toch niet” of “ik doe het toch nooit goed”. Probeer uit: je wordt geraakt, ga zitten en haal een paar keer diep adem. Adem ook een paar keer diep uit. Probeer contact te maken met de aarde. Meestal kan je dan met meer afstand en zonder jezelf af te wijzen naar de gebeurtenis kijken.

8 Geef jezelf vrijheid om te voelen wat je wilt
Leef vanuit: ik kan alles kiezen, er is geen goed of fout. Ik ga uit mijn comfortzone; Ik doe eens iets anders. Als je je niet lekker voelt bij een actie bedenk dan doe ik dit omdat ik dit wil of omdat iemand anders dat van mij verwacht. Soms zijn er zinnen in je hoofd of (ouder)boodschappen uit het verleden die je acties bepalen. Mijn vader zei: wordt ambtenaar en neem nooit ontslag. Het heeft jaren geduurd voor ik weg durfde te gaan op het ministerie waar ik werkte, omdat ik de overtuiging had dat je niet zo maar weg mag gaan uit een vaste baan. Heb jij ook dat soort belemmerende overtuigingen? Wat is jouw vrije ruimte? Lees: Jos Kessels over Vrije ruimte.

9 Ruim je troep op
Ruim je troep op, energetisch, je huis, completeer relaties die een energie-lek zijn. De zin ‘ruim je troep op’ is symbolisch bedoeld, maar ook letterlijk. Voordat er iets nieuws geboren kan worden moet er eerst iets sterven. Lees over de u-curve van Otto Charmer of eenvoudiger: Google op transitiemodel; relevant bij elke verandering. Pas als er ruimte is, kan er iets nieuws groeien. Ruim regelmatig je huis op. Gooi dingen die je niet gebruikt weg. Neem afscheid van dingen die je niet meer dienen of voeden. Leer jezelf schoon te houden. Een eenvoudige manier is: ga onder de douche staan en spoel het oude af. Nog een andere: Ga wandelen en verbindt je met je zintuigen. In de frisse lucht en van de wandelbeweging raken je hersenhelften beter in balans en ga je je beter voelen. Realiseer jij bent de oorzaak van alles wat je ervaart. Daarom is het zo belangrijk dat je jezelf leert kennen. Met troep om je heen bedoel ik ook relaties die niet (meer) werken. Zijn het energielekken? Doe er iets aan. Wordt autonoom en leef vanuit vrijheid en plezier.

10 Ontdek wat belangrijk voor je is
Wie ben je, je normen en je waarden, wat vindt je belangrijk. Voor mij is integriteit belangrijk in al mijn handelen. Eerlijkheid en oprechtheid zijn voor mij ook belangrijk. Onderzoek wat voor jou vanzelfsprekend is. Als iets vanzelfsprekend is voor jou leg je dat ook vaak op aan anderen. Als jij heel hard werkt, verwacht je dat meestal ook van anderen en dan kan je te sturend worden. Hoe zeg je je waarheid, ga een moedig gesprek aan en houd de relatie goed.

“Ik heb een individueel coachingsgesprek gehad met Dodo wat zeer waardevol was voor mij. Heb gemerkt dat Dodo heel goed kan luisteren en goed kan doorvragen. De rust die Dodo uitstraalt en de feedback die ze geeft zijn pakkend.”

Henk